Harnup, harnup ağacı veya Ceratonia siliqua, küspe ve tohum taşıyan koyu kahverengi bezelye kabuğuna benzeyen bir meyveye sahiptir. Harnup çikolatanın tatlı ve sağlıklı bir ikamesidir. Sağlık yararları için kullanılması 4.000 yıl öncesine, antik Yunanistan'a kadar gitmektedir.
19. yüzyıl İngiliz kimyagerleri harnup kabuklarını şarkıcılara sattılar. Ayrıca artan harnup özü fiyatları yüzünden daha fazla imalat yapmak zorunda kaldılar. Harnup kabuklarını çiğnemek, şarkıcıların ses tellerini sağlıklı tutmalarına ve boğazlarını yatıştırıp temizlemelerine yardımcı olmaktadır.
Harnup kabukları taze ya da kuruyken de tüketilebilir. Diyetlerine harnup ekleyen kişiler, kilo kaybı ve mide sorunlarının azalması gibi faydalar sağlayabilir.
Harnup Nerede Yetişir?
Harnup ağaçlarda yetişir, baklagil ailesinin bir üyesidir ve sıklıkla popüler bir çikolata ikamesine dönüştürülür. Harnup veya St. John's ekmeği olarak da bilinir ve 1800'lerin sonlarından beri Akdeniz'de ve dünyanın benzer iklime sahip diğer bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Ağaç, olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye dönüşen yenmeyen tohumlarla altı ila 12 inç uzunluğunda kahverengi, kösele bakla üretir. Çiğ, olgun bakla insanlar tarafından şekerleme olarak tüketilir, ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle daha çok hayvan yemi olarak kullanılır.
Tohumlar, gıda üretiminde koyulaştırıcı, gıda dengeleyici ve dondurma, şekerleme, salata sosları ve diğer ürünler için emülsifiye edici madde olarak kullanılan bir sakız üretir.
Bununla birlikte, harnup en bilinen müstahzarı, unlu mamullerde veya içeceklerde çikolata ikamesi olarak kullanılmak üzere kabuğun içinden yenilebilir posanın kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle yapılan kahverengi bir tozdur.
Tarife bağlı olarak, harnup tozu ekstra bir hazırlık gerektirmez ve kakao tozundan biraz daha pahalıdır.
Harnup ve Kakao Arasında Nasıl Farklar Vardır?
Harnup, yaprak dökmeyen bir Akdeniz ağacının kabuklarından gelirken, kakao çekirdekleri (tohum da denir) Orta ve Güney Amerika'ya özgü bir ağaçtan gelir. Harnup, baklaların içindeki yenilebilir küspenin kavrulup öğütülmesiyle yapılır.
Kakao çekirdekleri fermente edilir, hamur haline getirilir ve çikolata yapımında kullanılır. Harnup doğal olarak tatlıdır. Halbuki kakao doğal haliyle oldukça acı olduğu için tatlandırıcılar eklenir. Ayrıca çikolatada bulunan uyarıcı maddeler olan kafein ve teobromin harnupta yoktur.
Harnup Özü Nasıl Kullanılır?
Tatlılara kakao alternatifi olarak harnup tozu eklenebilir. Sıvı şekere alternatif olarak harnup ekstresini tercih edilmesi daha sağlıklı olmaktadır. Yüksek fruktoz içeren ürünler yerine soğuk sıkım harnup özü kullanmak harika bir alternatiftir.
Dünyada çiğ kek üzerine çalışmakla ilgilenenlere bakıldığında yüksek fruktoz içeriği nedeniyle stevia, ksilitol, erititol ve akçaağaç gibi alternatifleri kullanmaya başladıklarını görülmektedir. Soğuk preslenmiş harnup özü, çiğ vegan tatlılarda çikolata veya hurma şurubunda güzel bir alternatiftir.
Harnup tozu dünyada yaygın olmasına rağmen özü kolay kolay bulunmamaktadır. Yakın gelecekte harnup ekstraktının yaygınlaşacağını ve diğer sıvı tatlandırıcıların yerini alacağı tahmin edilmektedir.
Harnup Nasıl Pişirilir?
Harnup tozu, kakao tozu gibi ve unlu mamullerde aynı oranda kullanılabilir, ancak doğal olarak daha tatlıdır, bu nedenle şeker yerine kullanıyorsanız miktarını azaltmanız gerekebilir. Harnup aynı zamanda fırın cipslerine (şekerli ve şekersiz) ve pekmeze de dönüştürülebilir. Harnup cipsleri çikolata muadillerinden farklı erir.
Tatları da farklıdır, bu nedenle bazı insanlar kurabiye ve kek tariflerinde harnup ve çikolata parçaları karışımı kullanmayı sever. Harnup doğal tatlılığından dolayı cipslerde genellikle ilave şeker yoktur.
Bazen harnup pekmezi olarak adlandırılan harnup şurubu, posa ve suyun bir çikolata ve meyvemsi tat ile sonuçlanan bir indirgenmesidir. Kreplerde akçaağaç şurubu yerine deneyin veya kavrulmuş etler ve sebzeler için güzel bir sos yapılabilir.
Harnup Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Besinsel olarak Harnup, E, D, C, Niasin, B6 vitaminleri ve folik asit açısından mükemmel bir kaynaktır. Ancak A, B2 ve B12 vitaminlerini daha düşük miktarlarda içerir. Ayrıca doğal şekerler (glikoz, sükroz ve fruktoz) ve lif (özellikle tohumlarda) bakımından oldukça yüksektir.
Daha makro düzeyde, harnup glütensiz, kafeinsiz, yüksek lifli ve doğal bir tatlandırıcı olduğu için modern tüketicilerin sağlık kriterlerini karşılar. Bu özellikler onu diğer birçok gıdada mükemmel bir bileşen yapar.
Harnup, sağlığı geliştiren belirli niteliklere sahip olabilir ve belirli kronik hastalık riskini azaltabilir. İshal semptomlarını tedavi etmenin yanı sıra harnup, spesifik antioksidanlar, polifenoller ve çok miktarda lif içerdiğinden şeker hastaları üzerinde kan şekerini dengeleyici etkiler de sağlayabilir. .
Harnup Besin Değerleri Nedir?
Harnup aynı zamanda mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Harnup, vitamin ve mineral değerleri aşağıda verilmiştir.
A
B-2
B-3
B-6
Bakır
Kalsiyum
Manganez
Potasyum
Magnezyum
Çinko
Selenyum
Harnup ayrıca lif, pektin ve protein bakımından da yüksektir. Tipik bir harnup özü porsiyonunun kaç vitamin ve mineral içerdiğini aşağıda verilmiştir.
3,5 gram (g) yağ
7 gr. şeker
50 gr. sodyum
8 gr. karbonhidrat
2 gr. lif
2 gr. protein
Harnup Özü Sindirime İyi Gelir mi?
Sindirim sorunları varsa harnup özü tüketilebilmektedir. Bitkilerde bulunan diyet bileşikleri olan harnup özü bileşenleri normal bitki tanenlerinden farklıdır. Düzenli bitki tanenleri suda çözünür ve sindirimi engeller, harnup taneleri ise çözmez.
Bunun yerine, toksinlerin üstesinden gelmeye ve bağırsaklarda zararlı bakteri üremesini önlemeye yardımcı olan sindirim sistemi üzerinde kurutma etkisine sahiptirler. Harnuptaki doğal şekerler de gevşek dışkıyı kalınlaştırmaya yardımcı olur. Araştırmalar, harnup suyunun küçük çocuklarda ve yetişkinlerde ishali tedavi etmenin güvenli ve etkili bir yolu olabileceğini gösteriyor.
Harnup Özü Saçlar İçin Kullanılır mı?
Araştırmacılar, Kafkas kılı üzerinde Harnup Tohumu Ekstresi içeren bir keratin formülü üzerinde çalışmalar yürüttüler. Çalışma, biri plasebo, diğeri ise Harnup Tohumu Ekstresi içeren bir solüsyon olmak üzere serumla tedavi edilen iki grubu gözlemledi. Her iki grupta da saçlar yıkanmadı, serum uygulanmadan ve bir dakika masaj yapılmadan önce su ile hafifçe ıslatıldı.
Son olarak saçlar fön makinesi ile kurutuldu. Kuruttuktan sonra telleri incelerken, test grubunda saçın çapında yüzde 10'luk bir artış gözlemlendi; Sadece tellerin çapını artırarak, saç tüm vücutta olduğu gibi köklerde de daha fazla hacim kazandırır.
Harnup Çekirdeği Ekstresinin, bariyer işlevini geliştirerek ve dış saldırganları bloke ederek her bir ipliğin yapısal bütünlüğünü iyileştirdiği düşünülmektedir. Saç lifine bağlanarak, saç kütikülünü pürüzsüzleştiren ve saç telinin içindeki aktif bileşenleri ve nemi kapatan koruyucu bir tabaka oluşturur.
Bu, saç nemini korumaya ek olarak daha iyi aktif içerik dağılımı ve daha uzun etki süresi sağlar. Saç daha parlaktır, kütikül daha az kabarma ve uçuşma ile daha pürüzsüzdür ve genel olarak buklelere şekil vermek daha kolaydır.
Harnup Özünün Yan Etkileri var mı?
Harnup düşük riskle güvenli kabul edilir. Harnup alerjisi nadir olmakla birlikte, İspanya'da yapılan bir araştırma, fındık ve baklagil alerjisi olan kişilerin harnup sakızına karşı alerjik reaksiyonlar gösterebileceğini bulmuştur. Bu reaksiyonlar arasında döküntüler, astım ve saman nezlesi vardı.
Ancak çalışma, özellikle yer fıstığına alerjisi olan kişilerin herhangi bir sorun yaşamadan pişmiş harnup tohumları ve harnup sakızı yiyebildiklerini de bildirdi. Özellikle hamile kadınlar için çok fazla harnup tüketmek güvenli olmayabilir. İstenmeyen kilo kaybına, kan şekeri ve insülin düzeylerinde düşüşe neden olabilir.