Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan meyveler taze olarak tüketilebildiği gibi kurutulmuş olarak da tüketilebiliyor. Özellikle kuru meyveler lezzetli ve sağlıklı içeriği ile meyve tüketmeyi sevmeyenlere bile meyveyi sevdiriyor.
Aynı zamanda kuru meyveler son yıllarda mevsimi olmayan meyvelerin tüketilmesine olanak sağladığı ve çok fazla çeşidi olduğu için sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde sağlıklı atıştırmalık olarak sıkça kullanılıyor.
Kuru Meyve Nedir?
Kuru meyve ya da kurutulmuş meyve mevsiminde toplanan meyvelerin su içeriğinin kurutulmasıyla ortaya çıkan meyve türüdür. Meyvelerin su içeriği genellikle doğal yöntemlerle güneşte kurutulur. Bunların dışında meyveleri kurutmak için dehidratörler ya da özel kurutucular da kullanılmaktadır.
Kuru meyvelerin kurutulduktan sonraki su oranı % 10 miktarın düşer ve şeker oranları daha yüksek olur. Su oranları daha düşük olduğundan bozulmalarına neden olacak mikroorganizmalardan arınırlar ve bu durum da kuru meyvelerin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmalarını sağlar.
Kuru meyveler doğru şartlarda paketlenir ve saklanırsa 1 yıla kadar dayanabilirler. Meyvelerin kurutma sırasında bütün mineralleri korunmaktadır. Kuru meyveler her mevsim tüketilebildiği, tokluk hissi verdiği, tatlı isteğini giderdiği, taşınması ve saklanması daha kolay olduğu için beslenme listelerinde sıkça tercih edilmektedir.
Kuru Meyve Çeşitleri
Günümüzde zamansızlık, yoğun iş temposu gibi nedenlerle tüketilmesi kolay besinler tercih edilmektedir. Kuru meyveler de hem taşınabilir olması hem de uzun ömürlü olması nedeniyle ara öğün olarak oldukça lezzetli ve pratik bir seçenektir. Her mevsim her çeşidi bulunabilen ve tüketilebilen sağlıklı ve lezzetli kuru meyve çeşitleri arasında en çok tercih edilenler:
Kuru kayısı
Kuru üzüm
Dut kurusu
Kurutulmuş cennet hurması
İncir kuru
Gün kurusu
Sarı erik kurusu
Kuru Meyvelerin Sağlığa Faydaları
Ürün bol iken tam sezonunda toplanan meyvelerin suyunun uçurulması yöntemiyle hazırlanan kuru meyveler aynı zamana sağlık dostu şifa deposu olmaları ile dikkat çekiyor. Kalsiyum, çinko, folik asit, lif, magnezyum, potasyum, B vitamini, E vitamini ve demir gibi zengin mineraller barındıran kuru meyveler her mevsim rahatlıkla tüketilebiliyor.
Lif açısından zengin ve sindirim dostu olmaları nedeniyle de diyet listelerinin vazgeçilmez ara öğün alternatifi olan kuru meyvelerin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. İşte her derde deva kuru meyvelerin sağlığa faydaları:
Bol lifli olması nedeniyle sindirime yardımcı oluyorlar.
Enerji verir, yorgunluğu giderirler.
Kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyorlar.
Tatlı ihtiyacını gideriyorlar. İnsülini dengelemeye yardımcı olurlar.
Tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı oluyorlar.
Yüksek antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallere karşı koruyorlar
Demir bakımından zengin olmaları nedeniyle kansızlığa iyi geliyorlar
Kabızlık vb. sindirim sorunlarının tedavisine yardımcı oluyorlar.
Kolesterolü düşürücü etkileri vardır.
Cilt sağlığına iyi geliyorlar.
Midede bulunan fazla asidi dengeleyerek, mide problemlerinin giderilmesine yardımcı oluyorlar.
Özellikle ananas-mango kurusu gibi tropikal kuru meyveler vücuttaki ödemin giderilmesine ve toksinlerin atılmasına yardımcı oluyorlar.
Eklem sağlığı için faydalıdırlar. Eklemlerdeki kireçlenmenin çözülmesine yardımcı olurlar.
Kan dolaşımını arttırıcı özellikleri sayesinde kalp sağlığına faydaları vardır.
Kuru Meyve Satın Alırken ve Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Meyveler günlük beslenme listesinde mutlaka bulunması gereken besinlerdendir. Yapılan araştırmalara göre kadınların günde en az 2 porsiyon erkeklerin ise en az 3 porsiyon meyve yemeleri gerekmektedir. Kuru meyveler taze meyve tüketmeyi sevmeyenler için mükemmel bir alternatiftir. Ancak kuru meyveleri satın alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Kuru meyveler ana öğünlerde tüketilmemelidir. Yüksek şeker ve kalori içeriği nedeniyle ara öğünlerde tüketmek daha uygundur.
Kuru meyvelerin şeker içeriği yüksek olduğundan tüketirken porsiyon kontrolü çok önemlidir. Tüketilen kuru meyvenin miktarı 1 avucu geçmemelidir.
Piyasada şeker ya da şurup ile kaplanmış kuru meyveler de bulunmaktadır. Bu nedenle kuru meyve satın alırken etiketi iyice okunmalı ve şeker ilavesiz olanlar satın alınmalıdır.
Kuru meyveler satın alınırken renkleri bozulmamış, temiz, yumuşamamış ve şekerlenmemiş olanları satın alınmalıdır.
Açıkta satılmayanları tercih edilmelidir.
Meyvelerin mevsiminde toplanarak kurutulmuş organik olanları satın alınmalıdır.
Kuru meyve satın alırken ürünlerin uygun şartlarda kurutulmuş ve depolanmış olmasına dikkat edilmelidir.
Hazımsızlık, mide yanması vb. problemlerin yaşanmaması için yemeklerden en az 2 saat sonra tüketilmesi gerekmektedir.
Kuru Meyve Nasıl Tüketilebilir?
Son dönemlerde hayatlarımıza ani bir giriş yapan kuru meyve ve çeşitleri tatlı ihtiyacını gidermenin en doğal ve sağlıklı yollarından biri. Aynı zamanda enerji deposu oldukları için egzersiz öncesi veya sonrasında da tüketilmesi tavsiye ediliyor. Kuru meyvelerin hepsinin ayrı ayrı bir lezzeti ve faydası bulunuyor bu nedenle sadece bir tanesini tüketmek yerine ara sıra değişiklik yapmak da gerekiyor.
Kuru meyveleri tüketmenin çeşitli yolları bulunuyor. Taşıması kolay ve pratik bir besin olduğu için hava almayan bir poşette saklanarak okulda, işte, seyahatte her yer de kolaylıkla ara öğün olarak tüketilebilir.
Tokluk hissi verdiği ve tatlı ihtiyacını giderdiği için diyet listelerinde sıkça yer alan kuru meyveleri kilo verme döneminde yoğurt ya da yarım yağlı süt ile tüketmek iyi bir ara öğün seçeneği olacak ve uzun süre tok tutacaktır. Aynı zamanda kan şekerini dengelemeye yardımcı olacaktır. Aynı şekilde emziren veya hamile anneler de tatlı ihtiyaçlarını karşılamak için sütlü tatlılarda kuru meyveyi kullanabilirler.
Bunların yanında sabah kahvaltılarında yulaf yoğurt ya da süt ile karıştırılarak tüketilebilir. Kuru meyveli müsli yapılabilir. Salatalara eklenerek tüketilebilir. Sağlıklı atıştırmalık olarak birçok kuru meyve karıştırılarak kuru meyve topları hazırlanabilir. İkramlık olarak kuruyemişle beraber sunulabilir. Kuru meyvelerden hoşaf yapılabilir.
Kuru Meyve Fiyatları
Kuru meyve fiyatları için ortalama bir rakam vermek mümkün değildir çünkü kuru meyve sektörü oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip, farklı damak zevklerine hitap eden bir sektördür. Bu nedenle sektördeki meyve fiyatları da meyvenin cinsine ve kurutulma şekline göre değişkenlik göstermektedir.
Kuru meyveler mevsiminde taze iken alınıp, kurutulduğu için ne tür bir meyve olduğu ve meyvenin sektör şartları fiyatını etkileyen faktörler arasında gelmektedir. Kolay bulunan meyveler daha düşük fiyatlarda satılırken zor bulunan tropik meyvelerden olan ananas-mango kurusu fiyatları daha yüksek olmaktadır.
Kuru meyve fiyatlarını etkileyen faktörlerden en önemlisi kurutulma şeklidir. Bazı meyveler özel kurutma makinelerinde kurutulurken bazı meyveler güneşte kurutulmaktadır. Özel fırınlarda kurutmak daha az zaman alırken güneşte kurutulan meyveler daha uzun sürelerde kurumaktadırlar.
Genel olarak bakıldığında ananas-mango kurusu fiyatları vb. tropik kurutulmuş meyve fiyatları daha yüksek olabilmektedir. Ama kolay bulunan kuru kayısı, kuru elma fiyatları ananas-mango kurusu fiyatları yanında daha düşük kalmaktadır.