Ülkemiz genelinde besin değeri çok yüksek olan kayısı, en fazla Malatya ilinde yetişen bir meyve olmaktadır. Bu meyve yetişmiş olduğu bölgenin toprak özelliklerine ve iklim koşullarına göre bazı değişik özellikler göstermektedir. Bu değişikliklerin arasında; koku, tat, aroma, renk, boyut ve yumuşaklık sayılabilir. Bu tarz değişkenlik gösteren yapısı ile kuru kayısı, kendine özgü bazı özellikler göstererek çok farklı damak tatlarına kolay bir şekilde uyum sağlayabilir.
Genel olarak kuru kayısı dalından koparıldıktan hemen sonra besin değerini çok kolay bir şekilde saklayabildiğinden, meyve suyu ya da nektar üretiminde de çok sık kullanılmaktadır. Kullanım ömrünün çok uzun olmasını sağlamak için, kurutularak muhafaza edilmektedir. Bunun yanında kayısının kurutulmasının birçok farklı avantajlar bulunmaktadır. Sadece, temmuz ayında değil, yılın her ayında çok kolay ulaşılabilen bir besin haline gelmiştir.
Bu şekilde kilo ya da paketli bir şekilde satışa sunulan kuru kayısı çeşitleri, tüketiciye hem pratiklik sunar hem de deneyim kazandırır. Mevsimsel değişikliklerden etkilenmeyen kuru kayısı, çok kullanışlı bir ürün olarak, komposto veya reçel gibi gıdaların yapımında kullanım sağlanarak, doğal şeker ihtiyaçlarını çok kolay bir şekilde karşılar. Genel olarak kuru kayısı fiyatları farklı etken ve özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Kuru Kayısı Çeşitleri
Genel olarak sağlıklı beslenme ve diyet ile ilgili olarak akla gelen ilk besinlerden biri de kuru kayısı olmaktadır. Yüksek besin değeri ile tam olarak bir enerji deposu olmaktadır. İçermiş olduğu lif, protein ve yağ sayesinde insan vücudundaki tüm enerjiyi yükseltip kişiyi dinç tutar. Ayrıca; cildin güzel görünmesine de destek olmaktadır. En yaygın olarak, tüketim sağlanan kuru meyvelerden birisi olan kuru kayısı, pastacılık sektöründe de çok sık kullanılan bir üründür. Bu bakımdan kuru kayısı çeşitleri arasında en çok tercih edilen türlerden biri şekerpare kuru kayısı çeşidi olmaktadır.
Şekerpare kuru kayısı çeşidinin besin değeri çok yüksektir ve kokusu da tadı da oldukça aromatiktir. Günlük hayatımızda sağlıklı beslenme konusunda çok fazla tercih edilen bir kayısı çeşidi, aynı zamanda aşure, kek, pasta, hamur işi ve tatlı çeşitlerinde tat verme veya da süsleme amacı ile kullanılmaktadır. Kurutma aşamasında kükürtleme uygulamasına maruz kalmadan, güneşin altında ya da doğal yollarla kurutulan ve buna bağlı olarak da farklı bir renge sahip olan, gün kurusu kayısı çeşidi de mineral açısından çok zengindir.
Bütün kuru kayısı çeşitleri; hem cildi güzelleştirmekte hem de dişlerin sağlıklı olan yapısını da korumaktadır. Bu çeşitler A vitamini kaynağı olmakta ve göze de parlaklık vermektedir. Buna bağlı olarak, görme gücünü artırmakta, antioksidanlı olan yapısı ile kansere karşı güçlendirici özelliğe sahip olmaktadır. Lifli yapıya sahip olduğu için sindirim sisteminin çok kolay bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Yüksek oranda magnezyum değerleri sayesinde kan basıncını doğal bir şekilde dengelemekte ve yüksek tansiyonu da düşürmektedir.
Kuru kayısı çeşitlerinden biri de yaprak kuru olmaktadır. Bu çeşidin C vitamini değerleri çok yüksek olmakta ve tüm gün boyunca atıştırmalık şeklinde rahat bir biçimde tüketilebilir. Yaprak kuru kayısı çeşidi; hoşaf ve buna benzer olan yiyecek içeceklerin yapımlarında oldukça sık kullanılmaktadır. Yoğurda ve süte de ekşi olmakla beraber; özgün bir tat katmaktadır. Bunun yanında birlikte tüketilmiş olan gıdaların besleyici özelliğini de çok büyük oranda artırır. Yöresel olarak; hoşaflık kayısı, yarma kayısı, ekşi kayısı şeklinde farklı isimler ile anılmaktadır.
Kuru Kayısı Faydaları
Birçok konuda fayda sağlayan kuru kayısı, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Bu katkı da özellikle diyet lifi oranlarının yüksek olması çok etkilidir. Genel olarak bakıldığı zaman; kuru kayısı çeşitleri kabızlığı çok büyük ölçüde engeller. Fakat kuru kayısı tüketim miktarını çok iyi ayarlamak gerekir. Öğünlerden hemen önce 2 veya3 adet kuru kayısı, su ile beraber tüketildiği zaman güzel bir etki bırakmaktadır. Bunun yanında çok fazla demir içerdiği için de anemi başka bir adı ile kansızlık tedavisinde kullanımı çok yaygın olmaktadır.
Bunun yanında bakır değerleri de çok yüksek olduğu için kişi psikolojisini de dengede tutmaktadır. Ayrıca; kırmızı kan hücrelerinin üretimlerinin artmasına da destek sağlamaktadır. Kuru kayısı çeşitleri içeriğinde çok fazla miktarda potasyum bulunmaktadır. Bu özelliği ile de kalp ve damar sağlığı korunmasına da yardımcı olmaktadır. Kuru kayısı aritmi veya halk arasında ritim bozukluğu olarak adlandırılan hastalığa iyi gelmektedir. Kas gelişimine destek sağladığı için, genel olarak çocuklara küçük yaştan itibaren yedirilmektedir.
Yüksek magnezyum içeriğine sahip olan kuru kayısı, kan basıncını doğal bir şekilde dengelemekte ve yüksek tansiyonun düşmesine de katkı sağlamaktadır. Sağlık açısından; şeker içermediği için ve glisemik indeksi çok düşük olduğundan, kan şekerini yükseltme özelliği yoktur. İçerdiği A vitamini ile cilt sorunlarına çok iyi gelmekte ve hücre yenilenmesini de desteklediğinden güneş yanığı, egzama gibi sorunlarda da çok fazla tercih edilmektedir. Görme fonksiyonunu arttırmakta ve göz hastalıklarına karşı da çok büyük oranda bir koruma sağlamaktadır.
Gelişim çağında olan çocuklarda çok sık görülen ateşli hastalıklar için de tam bir koruyucu özelliğe sahip olmakta, vücut ısısının düşmesini sağlamaktadır. Vücut ısısı yükseldiği zaman 3-4 adet kuru kayısı tüketildiği zaman, vücut ısısında yavaş yavaş düşme olacaktır. Bunun yanında mide, kalp, karaciğer, sinir hastalıkları konusunda da çok etkili tedaviler sunan bir besin kaynağı olmaktadır. Kuru kayısı çeşitlerinin sahip olduğu besin değerleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Bunun yanında kuru kayısı; protein, K,C, E vitamini, çinko ve sodyum deposu olmaktadır.
Bir kayısı kurusu 25 kaloridir. Düşük kalorisi olması nedeni ile de sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde çok en başta olan gıdalarından biri olmaktadır. Zengin besin içeriğine sahip olan kuru kayısı ara öğünlerde ve tatlı krizlerinde çok faydalı ve lezzetli olan bir alternatiftir. Bunun yanında kolesterol içermediğinden bu hastalığa sahip olan kişiler için de gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Kuru Kayısı Fiyatları
Genel piyasada bütün doğal gıdalarda olduğu gibi kuru kayısı fiyatları da çeşitlerine, miktarlarına ve içeriklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanında çok farklı fiyat aralıklarında olan şekerpare, gün kurusu ve yaprak kuru kayısı çeşitleri herkesin bütçesine uygun olarak ve damak zevkine uyum sağlayacak şekilde satışa sunulmaktadır. Genel olarak marka veya kalite özelliklerine göre kuru kayısı fiyatları değişiklik göstermektedir. Bu fiyatlandırmalara uygun olarak da herkes kendi bütçesine uygun olan ürünleri satın almaktadır.
Kuru Kayısı Saklama Koşulları
Genel olarak, kilitli paketler şeklinde satın alınan ve nem oranı da çok düşük olan kuru kayısı tüketilmeye başlandıktan sonra mutlaka, paketin kilidi kapatılarak bozulmadan çok uzun süre muhafaza edilebilir. Kuru kayısı çok serin olan ve kuru bir ortamda saklandığı zaman bozulma ihtimali daha düşüktür. Nemli bir bölgede yaşanıyorsa, hava geçişi olmayan bir kap, vakumlu bir poşet, streç film veya da bir kavanoz içinde muhafaza edebilirsiniz.
Kuru olan bir bölgeden iseniz; bez bir torba içerisinde tutmayı tercih ettiğiniz zaman kuru kayısınızın ömrü uzayacaktır. Bu konuda bez torbayı arada sırada havalandırdığınız zaman, ürünlerin güzel tadı da kokusu da kaybolmayacaktır. Her mevsim yenilebilen ve sofranızdan eksik olmayan kuru kayısı, her zaman tüketim sağlayacağınız, şifa kaynağı bir ürün olmaktadır. Genel olarak baktığımız zaman çok fazla çeşide sahip olan kuru kayısı fiyatları aynı doğrultuda çok fazla fiyat farkına sahip olmaktadır.
Bol besin kaynağı olan ve düşük kaloriye sahip yapısı ile sağlıklı beslenme de akla ilk gelen gıdalardan biri kuru kayısı olmaktadır. Gelişim çağında olan çocuklar ve farklı hastalıkların tedavisi için oldukça faydalı bir ürün olmaktadır. Kuru kayısı bu kadar faydalı özellikleri ve sağlığı etkileyen olumlu sonuçları ile birçok kişi tarafından çok fazla satın alınan bir ürün olmaktadır.